I. SZAKMAI SZEMPONTOK
Az állapotfelmérés során a legtöbb edző BMI-t számol a magasság és súly alapján, esetleg egy házi mérleggel vagy kézi eszközzel a testzsír százalékot jegyzi fel... Ha ennél több információra van igényed, és precízebb tanácsadással szolgálnál a vendégednek, akkor az InBodyt használva vizsgáld a következő adatokat is:
ÁSVÁNYI ANYAG SZINT: az InBody a test globális ásványi anyag szintjét kalkulálja, illetve kifejezetten a csontokban lévő ásványi anyag szintet. Ha ez túl alacsony, akkor csontritkulásra gyanakodhatunk, ilyenkor küldjük el a klienst a megfelelő vizsgálatra valamint ajánljuk az ide vonatkozó legalapvetőbb étrend kiegészítőket: D-vitamin, Ca, stb.
FEHÉRJE és VÁZIZOMTÖMEG: a súlyzós edzés legpontosabb fokmérője az InBody, hiszen pontos adatokkal szolgál az izomzat növekedését illetően. A szervezet fehérje szintje és a vázizom tömeg nemcsak az alakformálásban kap fontos szerepet, de tudnunk kell: az izomzat tömege az immunrendszerünk és a csontrendszerünk erősségével is összefüggsében van, illetve a 2-es típusú cukorbetegséggel és nzulinrezisztenciával. (Ne feledjük, hogy a vázizom tömeg az, amit a fitneszben valójában változtatni tudunk, ezért elsősorban ezt az adatot figyeljük. A zsírmentes tömeg a vázizmot + simaizmokat =szervek izmait jelöli, utóbbaikra edzés és táplálkozás kisebb részben van hatással.)
ECW ARÁNY: ha túl magas ez a szám, feltételezhető az ödémásodás (globálisan vagy lokálisan) és ezzel következtethetünk a keringési rendszer elégtelen működésére, illetve vese és máj problémákra, vagy fertőző betegségekre. Ilyenkor a klienst a további vizsgálatokra küldjük tovább illetve ajánlhatjuk az ide vonatkozó megfelelő táplálék kiegészítőket. A magas ECW arány a diabéteszeseknél is jellemző! Ez az adat életmentő információval szolgálhat olyan egyéneknél, akiknél a fent említett betegségek valamelyike rejtve maradt, ezért a magas ECW aránnyal rendelkező beteget azonnal küldjük orvoshoz.
DERÉK-CSÍPŐ HÁNYADOS és ZSIGERI ZSÍR: a hasüregben található, szervek közti zsírra utal, mely már nem a zsírosodás esztétikai részét hanem az egészségügyi kockázatokat képzi. A legfontosabb ezt az adatot elemezni az állapotfelmérés során, hisz az az adat lehet annak is magas, aki ránézésre nem elhízott esetleg. Fontos elmondani a vendégnek azt is, hogy a zsigeri zsír magas értéke 50%-kal növeli az akut szívelégtelenség kockázatát.
ALAPANYAGCSERE: ez az adat tökéletesen mutatja a vendég felé, hogy milyen mennyiségű kalóriát kell elfogyasztania alapból, és alatta található az elégetendő kalória mennyiség. A gép által használt képlet alapanyagcsere számításhoz: 21,6 x ttkg + 370 (tehát kicsit eltér az edzők által ismert képlettől). Az edző ebből könnyedén kiszámolhatja a bevitt tápanyagok helyes arányát: szénhidrát 50%, fehérje 30%, zsír 20%.
SZEGMENTÁLIS ZSÍR és IZOM ELEMZÉS: a szegmentális zsír elemzés azt az (általában szemmel is látható) tényt mutatja, hol raktároz leginkább a szervezet. Ezt edzéstervezésben tudjuk jól felhasználni, hiszen a fitnessben a harmonikus és szimmetrikus testkép a követendő (Pl. a kifejezetten körte alkatú hölgyeknél alul alkalmazhatunk nagy ismétlés számot tri vagy szuperszettekkel, felül pedig kis ismétlés számokkal nagy súlyos gyakorlatokat...)
A szegmentális izom elemzésnek a rehabilitációban is szerepe van: láthatjuk ha az egyik testrész izomzata jóval alacsonyabb, pl. egy műtét után. Az alacsony alsóvégtagi izomtömeg a diabéteszeseknél is látványos, de egyéb kockázatokra is utalhat.
FÁZIS SZÖG: ez az adat az ellenállás értékét mutatja a sejtmembránban. Ugyan csak a nagy gépek mérik, de akkor is érdekes adat hiszen a sejthártya állapotáról kapjhatunk infót! És értelemszerűen ha a sejthártya állapota rossz, akkor a sejt sem lehet rendben. Rendkívül fontos információ, a legjobb étrend kiegészítő amit ilyen esetben használhatunk: omega-3 - kötelező!
TESTSEJTTÖMEG: a zsírmentes tömeg ECW-nélküli állapotát mutatja, tehát hogy mekkora a tényleges izomtömeg a sejtenkívül folyadék nélkül! Ennek már leginkább orvosi értelemben van szerepe: operációk előtt szokták figyelni, mert a kutatások szerint akinek ez a szám magasabb, azoknál alacsonyabb a műtét sikertelenségének ill. elhalálozási kockázata.
PONTSZÁM: A gép által kreált pontszám, mely az adatlap kiértékelés összesítésének tekinthető, 100 ponthoz viszonyít. A pontszám NEM egyezik meg az edzők által számolt 100 pontos fittségi index-szel!
TESTÖSSZETÉTEL TÖRTÉNET: ha már volt korábbi mérés, elmentett adatokkal, és ugyanazon azonosítóval zajlik az utánmérés, akkor a gép kirajzol egy grafikont a testösszetéten változásáról.
SÚLYKONTROLL: a gép által ajánlott fogyás vagy hízás mértéke, kilóban megadva.
(Megjegyzés: Bizonyos adatok, pl. alapanyagcsere, súlykontroll... eltérhet az edzők által számolt adatoktól. A vendég összezavarásának elkerülése érdekében, magyarázzuk el, hogy az InBody egy orvos diagnosztikai eszköz, vagyis bizonyos paramétereket máshogy számol vagy máshogy értékel, mint az edzők az alakformálás területén.)
II. Marketinges szempontok
Edző termenként változik ugyan, de általában nem haragszanak meg a terem tulajdonosok, ha egy edző, dietetikus vagy recepciós az értékesítési munkát is elősegíti. Az InBody elemzés során gördülékenyen, jó ízléssel és szakmailag hitelesen terelhetjük a vendéget a plusz szolgáltatások vagy étrend kiegészítők megvásárlása felé. Tegyük fel klienseinknek a következő kérdéseket a rövid konzultáció során:
- “Egy személyi edző pontosíthatja ezeket az értékeket (- a gép által ajánlott leadandó kilókra mutatva a papíron). Fiú vagy lány edzővel dolgozna szívesebben?”
- “Dietetikusunk azt is megmutatja, hogy ezt a kalóriamennyiséget (- alapanyagcsere értékre mutatva) hogyan osszuk el a nap folyamán. Egy napos vagy egy hetes egyénre szabott étrendet fogadnál szívesebben?”
- “Az izomtömeg növelése a Te esetedben elképzelhetetlen fehérje bevitel nélkül. (- az izomtömegre vonatkozó adatra mutatva) Melyik ízt próbálnád ki szívesen: ez málnás, ez csokis?”
Az InBody számtalan egyéb lehetőséget kínál a sell-up tevékenységre, erről a témáról (InBody - mint marketing eszköz) hamarosan workshopot tartunk, melyről emailben vagy telefonon érdeklődhetsz!
hamori.blanka@gmail.com
06202359758
Hámori Blanka